Ontwikkeling van een OK-raam
Ontwikkel Combinatie Vechtdal ontwikkelt, ontwerpt en realiseert de 12 OK-ramen voor het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg.
Bij elk onderdeel van een basis ziekenhuis worden de kosten afgewogen tegen de nut en noodzaak van een goed werkend ziekenhuis. De engineering van een OK-raam geeft mooi weer dat een ontwerp van een ziekenhuis tot op dit detail niveau gaat! De OK-ramen in de gevel zijn de duurste gevelkozijnen van het gebouw en waren dan ook in het ontwerp proces een onderwerp van discussie. Echter wel een korte discussie aangezien opdrachtgever deze ramen uitdrukkelijk wenste! Onderzocht literatuur bewijst dat daglicht een positief effect heeft op de medewerkerstevredenheid, doordat het stress verlagend is en beter is voor de gezondheid. Een groter raamoppervlak in een ruimte op de operatie afdeling, heeft een positief effect op de tevredenheid van medewerkers.
Medewerkers hechten meer waarde aan het binnenvallen van daglicht, dan de mogelijkheid om vanuit de OK naar buiten te kunnen kijken. Het doorvoeren van veel daglicht heeft consequenties voor de ‘organisatie & logistiek’ en ‘vormgeving & afmeting’ van de operatie afdeling, waarbij medewerkers aangeven een hoger belang te hebben bij daglicht op de operatie kamer, dan korte loopafstanden of meer m². De zichtbaarheid van buitenaf is echter wel weer conflicterend met de privacy van de patiënt. De plaatsing van ramen op de operatie afdeling is intern afhankelijk van tijd (plaatsing van blinderingsmogelijkheden) en extern is de plaatsing van ramen afhankelijk van objecten buiten (kan ik van buiten naar binnen kijken).
Kortom; een hoop tekst voor 1 raam. En dat te bedenken dat we er 12 van hebben. De ontwikkeling van het OK-gevelraam van het OK -complex in Hardenberg is weergegeven in onderstaande reportage:
Het raam is luchtdicht afgewerkt; heeft een alu-buitenkozijn met HR++ glas en een binnen ruit vlak met de OK wand, flush uitgevoerd; beschikt over zonwering en screens en in sommige gevallen laser-screens gestuurd vanaf het Bender paneel en voorzien van een verwarmingslint om condens tussen het glas te voorkomen.
En………………het brengt het OK-personeel direct daglicht op de OK!! En dat blijft vrij uniek op een OK afdeling!