Zoeken

LEAN afbouwfase van het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) gestart

Deze week is de laatste fase in de realisatie van het nieuwe MST in Enschede gestart. De ruwbouwfase is de afgelopen weken succesvol en binnen planning afgerond. De afbouw van het grootste nieuwbouwproject van Oost-Nederland wordt door Bouwcombinatie Dura Vermeer/Trebbe/Goossen Te Pas Bouw MST V.O.F uitgevoerd in 72 afbouwonderdelen.

01. Ziekenhuis MST - afbouw.jpg

Ruwbouw in negen maanden afgerond

In de ruwbouwfase is in negen maanden tijd het indrukwekkende betonskelet opgebouwd. Er zijn 28.000 m2 betonwanden, bijna 10 kilometer betonbalken en meer dan 1.000 betonnen kolommen geplaatst. Inmiddels heeft de bouwcombinatie de dakconstructie ook geplaatst.

Afbouwen volgens de LEAN filosofie

De afbouwfase wordt door Dura Vermeer, Trebbe en Goossen Te Pas Bouw in bouwteam met de installatiecombinatie Croon Elektrotechniek, Unica, en Wolter & Dros uitgevoerd volgens de LEAN filosofie. De partners hebben het gehele gebouw daarbij opgedeeld in een viertal hoofdbouwstromen:

  1. De beddenkamers/afdelingen op de vierde, vijfde en zesde verdieping; Deze bouwstroom start in week 40.
  2. De vingers (specials) op de begane grond, eerste-, tweede- en derde- verdieping; Deze bouwstroom start in week 41.
  3. De backbone op de begane grond, eerste en tweede verdieping. Deze bouwstroom start in week 42.
  4. Het gebied met de operatiekamers op de derde verdieping; Deze laatste bouwstroom start in week 6 - 2014.
01. Ziekenhuis MST - afbouw.jpg

De backbone en de vingers van het nieuwe ziekenhuis

Werkvoorbereider Niels Slotman van de bouwcombinatie: "De zogenoemde backbone (ruggengraat) van het ziekenhuis loopt van de begane grond t/m de vierde verdieping. Dit onderdeel van het gebouw verbindt de uiteenlopende vingers. De vingers huisvesten de afdelingen en lopen van de begane grond t/m de zesde verdieping. Daarboven bevinden zich op de zevende verdieping de techniekruimten".

 

De vier bouwstromen in de LEAN afbouw zijn onderverdeeld in 72 onderdelen. Alle afbouwonderdelen kennen een vast startmoment. Een verdieping is verdeeld in ongeveer 6 afbouwonderdelen waarbij om de 2 weken een nieuw onderdeel gestart wordt. Door deze werkwijze heeft het voor de totale planning geen gevolgen als één van de onderdelen iets uitloopt.

Focus op het leveren van kwaliteit

Niels Slotman: "Omdat een uitloop van 2 á 3 weken per onderdeel geen directe gevolgen heeft voor de totaalplanning kunnen we extra aandacht besteden aan de kwaliteit en afwerking. In instellingen zoals ziekenhuizen waar medische ruimten worden gebruikt, dienen onder andere de elektrotechnische installaties te voldoen aan hoogwaardige eisen voor de veiligheid van het eigen personeel en in het bijzonder van de patiënten. Tevens hebben we op diverse afdelingen met specifieke items te maken zoals luchtdicht en hygiënisch bouwen".

 

Volgens planning zijn eind dit jaar de gevels gereed. De bouwcombinatie werkt met gegarandeerde vastgestelde opleveringsdata. De eerste patiënten worden in 2016 in het nieuwe ziekenhuis ontvangen.

Meer informatie

Actueel nieuws en beelden van de bouwplaats vindt u op: http://www.uwnieuweziekenhuis.nl/.