Digitalisering op de werkvloer; in gesprek met Maikel Groters
Digitalisatie is een cruciaal onderdeel van Goossen Te Pas Bouw en de VolkerWessels strategie. Digitalisatie gaat niet alleen over technologie, de transformationele reis die we binnen VolkerWessels maken gaat juist veel meer over mensen.
Daarom leggen we regelmatig vijf vragen voor aan een collega die in zijn of haar werk direct te maken heeft met digitalisatie. Dat kan iemand zijn in de uitvoering, een projectleider, een kantoormedewerker of manager. Zo inspireren we elkaar na te denken over innovatie en samenwerking. Met digitalisatie brengen we de toekomst in het nu. Tomorrow Now! Deze keer vijf vragen aan Maikel Groters, projectleider bij Goossen Te Pas Bouw.
Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarbij digitalisatie voor jou als projectleider een belangrijke rol speelt?
“Ja zeker. Ontwerpen en bouwtekeningen voor onze projecten worden grotendeels uitgewerkt in BIM en er worden handige 3D tekeningen van gemaakt. Maar eenmaal op de bouwplaats gingen we terug naar het analoge tijdperk en werd alles nog afgedrukt op grote vellen papier. Deze manier van werken was niet alleen inefficiënt, maar werkte ook fouten in de hand. Dat moest anders kunnen.”
Hebben jullie dit al in de praktijk gebracht?
“Twee jaar geleden hebben we onszelf ten doel gesteld om een project volledig papierloos te realiseren. Dat kon ook door de introductie van een nieuw Documenten Management Systeem (DMS), waar alle relevante documenten rondom een project in zijn opgeslagen. We hebben het heel pragmatisch aangepakt, gewoon om te zien waar we in de praktijk tegenaan zouden lopen. Als pilotproject hebben we gekozen voor de bouw van een sport- en vrijetijdscentrum in Nijverdal.”
Was iedereen gelijk enthousiast over deze ontwikkeling?
“Toen we begonnen hebben we letterlijk de tekenkast van de muur van de bouwkeet geschroefd. Daarvoor in de plaats kwam een groot flatscreen en natuurlijk een paar tablets voor op de bouwplaats. We dachten dat het een grote uitdaging zou zijn om de bouwvakkers allemaal mee te krijgen, maar dit bleek de makkelijkste stap in het hele proces. De jongens hebben allemaal een training van Digibase gehad en zagen direct de voordelen van werken op een tablet. Voorheen moesten ze steeds teruglopen naar de keet, bijvoorbeeld omdat ze wel een plattegrond hadden maar geen geveltekening. Op de tablet hebben ze nu alle relevante informatie voorhanden op één scherm. Het kan ook niet meer voorkomen dat de werkvoorbereider op kantoor, de uitvoerder in de keet en de timmerman op de bouwplaats een andere versie van een tekening hebben liggen.”
Hebben externen ook voordeel bij deze digitalisatieslag?
“De feedback van de uitvoerders was heel positief. Voor de uit te voeren werkzaamheden zetten ze nu online werkvensters klaar die de bouwvakkers nodig hebben. Daardoor gaan ze automatisch ook taakgerichter werken en een stap vooruit denken. En inderdaad, zelfs een aantal van onze onderaannemers hebben meegedaan. Ook zij zagen de meerwaarde ervan in en konden meeliften op onze pilot.”
Wat is nu de volgende stap?
“De pilot is inmiddels afgerond en was een groot succes. Uiteindelijk werken we met z’n allen efficiënter en nemen de faalkosten af. Het is ook leuk om te horen dat de bouwvakkers zo enthousiast zijn over digitaal werken en niet meer terug willen naar papier. Het geeft voldoening om lekker met je werk bezig te kunnen zijn en zeker te weten dat alles wat je oplevert goed is en bijdraagt aan het eindresultaat.
Vanaf 2020 gaan we alle nieuwe projecten van Goossen Te Pas Bouw papierloos uitvoeren. De volgende uitdaging is om ook al onze onderaannemers hierbij te betrekken en andere VolkerWessels ondernemingen te laten profiteren van onze ervaringen. Wij zijn in ieder geval definitief over naar het digitale tijdperk.”.